Πρώιμη Αδρεναρχή

Τι είναι πρώιμη αδρεναρχή;

Πρώιμη αδρεναρχή ονομάζεται η εμφάνιση τριχών στο εφήβαιο ή τις μασχάλες σε ένα κορίτσι πριν την ηλικία των 8 ετών και σε ένα αγόρι πριν την ηλικία των 9 ετών. Είναι διαφορετική από την αληθινή πρώιμη ήβη, όπου έχουμε πρώιμη εμφάνιση στήθους στα κορίτσια και αύξηση του μεγέθους των όρχεων στα αγόρια. Η ήβη και η αδρεναρχή είναι διαφορετικές διαδικασίες που ακολουθούν διαφορετική οδό ορμονών. Εμφανίζονται συνήθως μαζί, αλλά όχι πάντα. Η αδρεναρχή μπορεί να ξεκινήσει μερικά χρόνια πριν την εμφάνιση της αληθινής εφηβείας, χωρίς αυτό να επηρεάσει την ηλικία που ένα κορίτσι θα αδιαθετήσει και ένα αγόρι θα ολοκληρώσει την εφηβεία.

 

Τι είναι τα επινεφρίδια;

Τα επινεφρίδια είναι αδένες που εντοπίζονται στο πάνω μέρος των νεφρών, παράγουν ορμόνες που ονομάζονται ανδρογόνα, τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια. Ορισμένα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα σε αυτές τις ορμόνες και όταν αυτές οι ορμόνες είναι αρκετά υψηλές μπορεί να εμφανίσουν όλα ή μερικά από τα παρακάτω σημεία:

  • Τρίχες στο εφήβαιο
  • Τρίχες στη μασχάλη
  • Λιπαρό δέρμα ή μαλλιά, ακμή
  • Έντονη μυρωδιά ιδρώτα
  • Αλλαγές συμπεριφοράς
  • Μικρή αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης

 

 

Τι εξετάσεις πρέπει να γίνουν;

Σε περιπτώσεις πρώιμης αδρεναρχής το παιδί πρέπει να κάνει εξετάσεις αίματος για έλεγχο του επιπέδου των ανδρογόνων και των ορμονών της εφηβείας, για τον αποκλεισμό της αληθούς πρώιμης ήβης και καταστάσεων που προκαλούν υπερπαραγωγή των ανδρογόνων. Ακόμα, θα χρειαστεί μια ακτινογραφία του χεριού για τον υπολογισμό της οστικής ηλικίας (ηλικία του σώματος) που μπορεί να είναι λίγο προχωρημένη

 

Πρέπει να ανησυχώ;

Αν και τα σημεία και συμπτώματα της αδρεναρχής προκαλούν ανησυχία και κάνουν τα παιδιά να ντρέπονται όταν είναι σε μικρή ηλικία, δεν είναι μια ανησυχητική κατάσταση και το παιδί τις περισσότερες φορές θα προχωρήσει στην εφηβεία σε φυσιολογική ηλικία. Εφ’ όσον το κορίτσι δεν εμφανίζει στήθος ή το αγόρι δεν έχει αύξηση του μεγέθους των όρχεων, δεν χρειάζεται κάποια θεραπεία. Ένα μικρό ποσοστό παιδιών θα εξελιχθεί σε αληθινή πρώιμη ήβη, γι’ αυτό συνήθως τα παιδιά με πρώιμη αδρεναρχή παρακολουθούνται μέχρι να φτάσουν στη φυσιολογική ηλικία έναρξης εφηβείας.