Υποθυρεοειδισμός

Υποθυρεοειδισμός είναι η κατάσταση, όπου ο θυρεοειδής αδένας δεν μπορεί να φτιάξει αρκετή ποσότητα ορμόνης του θυρεοειδούς (θυροξίνης).

 

Τι είναι ο θυρεοειδής αδένας;

Ο θυρεοειδής αδένας έχει σχήμα πεταλούδας και βρίσκεται στο λαιμό μπροστά από τον φάρυγγα ακριβώς κάτω από το μήλο του Αδάμ. Παράγει μια ορμόνη που καλείται θυροξίνη (Τ4). Η θυροξίνη ελέγχει το ρυθμό με τον οποίο δουλεύουν όλα τα όργανα και συστήματα του σώματος και είναι σημαντικός για τον μεταβολισμό, την καρδιακή λειτουργία, την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά κα. Το σήμα για την έκκριση της θυροξίνης ξεκινάει από έναν αδένα στο κεφάλι μας, την υπόφυση, που εκκρίνει την θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH).

 

Γιατί εμφανίζεται εμφανίζει κάποιος υποθυρεοειδισμό;

Το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος αναγνωρίζει τα κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα ως ξένα και τους επιτίθεται φτιάχνοντας αντισώματα κατά του θυρεοειδούς. Η κατάσταση αυτή λέγεται θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του θυρεοειδούς αδένα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να φτιάξει αρκετή θυροξίνη. Ορισμένες φορές ο θυρεοειδής αδένας μεγαλώνει και μπορεί κανείς να τον δει και να τον νιώσει στο λαιμό. Η διόγκωση αυτή ονομάζεται βρογχοκήλη.

 

Υποθυρεοειδισμός

Πως επηρεάζει ο υποθυρεοειδισμός ένα παιδί;

Για να μεγαλώσουν τα παιδιά σωστά χρειάζεται η σωστή ποσότητα θυροξίνης. Όταν δεν υπάρχει αρκετή θυροξίνη η αύξηση επιβραδύνεται. Ακόμα, όταν δεν υπάρχει αρκετή θυροξίνη, επιβραδύνεται η λειτουργία όλων των συστημάτων του σώματος. Έτσι το παιδί μπορεί να παρουσιάσει δυσκοιλιότητα, ο καρδιακός ρυθμός να επιβραδυνθεί, τα μαλλιά να αραιώσουν και το δέρμα να γίνει πιο ξηρό. Το παιδί μπορεί να νιώθει πιο κουρασμένο σε σχέση με τα άλλα παιδιά της ηλικίας του και να έχει δυσκολίες συγκέντρωσης στο σχολείο.

Η βλάβη του θυρεοειδούς αδένα από τα αντισώματα μπορεί να γίνεται σε διάστημα μηνών ή ετών και σε αυτό το διάστημα μειώνονται σταδιακά τα επίπεδα θυροξίνης. Αυτό σημαίνει ότι και οι αλλαγές στο σώμα συμβαίνουν αργά και μπορεί να χρειαστεί μεγάλο διάστημα για να αναγνωριστεί η κατάσταση.

 

Πως επιβεβαιώνεται;

Ο υποθυρεοειδισμός επιβεβαιώνεται με εξέταση αίματος. Συνήθως αυξάνεται πρώτα η ορμόνη TSH και σε πιο προχωρημένο στάδιο μειώνεται και η ορμόνη Τ4. Συνήθως υπάρχουν και θετικά αντισώματα κατά του θυρεοειδούς.

 

Ποια είναι η συχνότητα υποθυρεοειδισμού;

Περίπου 1 στα 3500 παιδιά θα αναπτύξει υποθυρεοειδισμό. Ο ίδιος περίπου αριθμός παιδιών θα γεννηθεί με υποθυρεοειδισμό. Αυτή είναι μια από τις καταστάσεις που εξετάζονται στο νεογνικό ανιχνευτικό πρόγραμμα (η σταγόνα αίματος που παίρνουν από τη φτέρνα του νεογνού). Ο συγγενής υποθυρεοειδισμός είναι μια διαφορετική κατάσταση που δεν σχετίζεται με τα αντισώματα.

 

Πως θεραπεύεται ο υποθυρεοειδισμός;

Ο υποθυρεοειδισμός θεραπεύεται με την χορήγηση της θυροξίνης που δεν μπορεί να παράγει το παιδί. Συνήθως δίνεται ως χάπι ή ως σιρόπι κάθε πρωί με άδειο στομάχι. Η ποσότητα εξαρτάται από την ηλικία και το βάρος του παιδιού. Μπορεί όσο μεγαλώνει το παιδί η δόση να χρειάζεται προσαρμογή.

 

Πόσο καιρό θα χρειαστεί αυτή η θεραπεία;

Είναι πιθανό το παιδί να πρέπει να συνεχίσει τη θεραπεία με θυροξίνη εφ’ όρου ζωής. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, τα αντισώματα μπορεί να μην καταστρέψουν πλήρως τον αδένα και αυτός να αναρρώσει όταν τα αντισώματα υποχωρήσουν.